Als achtergrond de 4 typen onderbewuste obstakels die je kunnen belemmeren, nader omschreven. Helemaal onderaan nog enkele wijsheden van de rivier.

 

1. Je dagelijkse stress

Je kent de uitdrukking 'vecht of vlucht' wel. Dit is de lichamelijke toestand die we ervaren als er direct gevaar dreigt en we moeten erop reageren. In de natuur wordt er dan ook direct gevochten of gevlucht. Voor beide heb je alle energie nodig in je spieren en in je reflexen, niet in je spijsvertering of je analytische denken.
Kortom, je verkeert tijdelijk in een heel andere lichamelijke toestand. Alle spanning wordt eruit gerend of gevochten en na afloop, als je het hebt overleefd, keert er een weldadige vrede over je hele systeem en verkeer je weer in een rustige kalme staat.
Zo gaat het in de natuur, maar niet in ons dagelijks leven. Wij ervaren dagelijks vele momenten waarin ons lichaam in de vecht of vlucht staat komt, maar we kunnen dan niet vechten of vluchten. Daardoor hoopt de stress zich op in ons lichaam en verkeren we langdurig in die staat die we alleen een korte tijd aankunnen.
Dit is de oorzaak van veel dagelijkse klachten en kan uiteindelijk tot een totale burn out leiden. Met een eenvoudige techniek waarbij we stress momenten van de dag opnieuw beleven en van hun lading ontdoen kunnen we zorgen dat we elke nacht stressvrij ingaan en de volgende ochtend uitgerust opstaan.
Alleen deze simpele techniek al die je dagelijks zelf uitvoert kan je bevrijden van een groot aantal klachten waarvoor miljoenen mensen dagelijks kostbare medicijnen slikken met een lange lijst bijwerkingen.

2. Je onderbewuste overtuigingen en gewoontes

"Ik ben niet goed genoeg", "Ik ben een slecht mens", "ik ben lelijk", "anderen moeten mij niet", "ik kan nooit iets afmaken", "mijn moeder laat me niet zijn wie ik ben", "mijn vrouw snapt mij niet", "anderen hebben het beter voor elkaar". Zo kan de lijst met negatieve overtuigingen over onszelf en anderen nog wel een tijdje doorgaan.
Het vervelende is dat deze overtuigingen volledig in ons onderbewuste zijn opgeslagen als automatische programma's die uitgevoerd worden zonder tussenkomst van ons bewustzijn. Als we bewust positiever over onszelf of de situatie willen denken wordt dat al gauw in de praktijk verslagen door deze onderbewuste overtuigingen, vaak met de inleidende gedachte "zie je nou wel . . . ".
Ooit heb je ze geleerd om pijnlijke gevoelens te voorkomen, je hebt deze conclusies getrokken door de afwijzingen die je hebt ervaren. Nu is het een zelf-vervullende profetie geworden die je zelf steeds uitvoert. Veel van die overtuigingen houden je gevangen in een onbevredigende situatie en helpen je allang niet meer. Je komt er niet vanaf door ze simpelweg kwijt te willen, daarmee verbreek je de onderbewuste programmering niet.
Hierop passen we een heel effectieve techniek toe van het onderzoeken van deze overtuigingen, we gaan na of ze wel echt waar zijn, we draaien ze om en zoeken concrete voorbeelden van het tegendeel. Op deze manier wordt de onderbewuste programmering effectief teniet gedaan. Ook dit is een heel bijzondere en spannende ervaring die veel inzichten en bevrijding oplevert!

3. Je nooit verwerkte emotionele ervaringen

"Oh praat me daar niet over . . ." "Daar wil ik het niet over hebben!" We kennen allemaal situaties die uiterst pijnlijk zijn geweest en die we ontvlucht zijn door er niet meer aan te denken. Zodra we eraan zouden denken voelen we het verdriet, de wrok, de boosheid en voelen we dat we de betrokken personen niet hebben vergeven.
Deze onafgemaakte gevoelens dragen we soms tientallen jaren bij ons en hoewel we ons best doen om ze niet te voelen tasten ze ons van binnenuit aan. Daarnaast moeten we altijd op onze hoede zijn om er niet toch mee geconfronteerd te worden. Zolang we deze gevoelens niet hebben opgelost kunnen we andere mensen of situaties niet verdragen die ze zouden kunnen oproepen.
Ook deze zaken kunnen we op een simpele mooie manier afwerken, zonder dat anderen iets hoeven te veranderen in hun gedrag. We kunnen het volledig in onszelf oplossen en verlost zijn van de last die we met ons meedragen. We gaan samen in jou de onverwerkte emotionele gebeurtenissen voltooien, waarmee hun emotionele lading neutraal wordt en jij er helemaal vrij van bent!

4. Je onbekende bronnen van onverklaarbare angsten

Je durft iets gewoon niet en je weet niet waarom. Je hebt een hekel aan bepaalde situaties, je kunt sterk geïrriteerd raken door dingen of ze totaal niet verdragen, en je weet niet waarom. Je reageert soms fel of sterk defensief op bepaalde omstandigheden of personen en je hebt geen idee waarom. Dit heeft een voor jou onbekende oorzaak diep in je onderbewust-zijn, die we een spookcluster noemen, hij is er wel, je kunt hem niet zien, maar zijn uitwerking kun je des te meer voelen.
Hij bestaat uit niet bewust meegemaakte momenten van als bedreigend ervaren situaties die we meestal als kind meemaken. Je hebt daarna allerlei gewoontes ontwikkeld om te voorkomen dat de spook-cluster actief wordt. Gelukkig is er een simpele directe manier om je spookclusters op te sporen. Het is spannend en ook heel bevrijdend en daar help ik je bij!

Een aantal wijsheden van de rivier

Go with the flow

Rivers Never Go Reverse. So Try to Live Like a River. Forget your past and Focus on Your Future.

You can never enter the same river twice

Als iets je weg blokkeert, kun je er omheen

There s no hurry, we shall get there someday

A river cuts through rock, not because of its power, but because of its persistence

Als de steen de loop van een rivier kan veranderen, waar wacht jij dan op om je leven richting te geven

The beauty is in the journey

 

Het levensproces, de levensloop, wordt vaak vergeleken met de reis over een rivier. Terwijl het leven voortgaat, zullen er turbulente perioden zijn met wild opschuimend water, alsook dagen met kalme gelijkmatige golven. Maar er zullen ook tijden zijn van losgeslagen drijven of juist vastzitten in wervelingen van werksituaties of draaikolen van relaties en afdrijven in verraderlijke moerassen. Er zullen overstromingen en droogtes zijn.