Gevaar op stress en burn-out, hoe ga jij er mee om? (deel 2)

Zeker waar het gaat om de alledaagse stressmomenten lijkt het of de stress wordt veroorzaakt door de omstandig-heden. Die ene collega die je best vaak vertelt dat je sommige dingen anders moet doen, je partner die zich maar blijft bemoeien met de klusjes die je nog zou doen. De boodschappen die nog geregeld moeten worden, die fietser die nog net voor je de weg oversteekt. Je baas voor wie het nooit goed genoeg is. De kinderen die nooit luisteren etc etc. 

Het zijn de mensen of omstandigheden die de irritaties en stress veroorzaken, toch? Of toch niet? Het voelt waarschijnlijk wel zo en stiekem voelt het misschien ook wel goed om je collega de schuld te geven, maar het klopt niet. En dit is super belangrijk om je te realiseren. Want zolang je blijft denken dat het aan deze situaties of personen ligt, blijf je vastzitten in die situaties en blijf je stress ervaren. Alsof je er zelf niks aan kunt doen.

Het zijn niet de omstandigheden, maar de betekenis die wij aan die omstandigheden of gebeurtenissen geven. Deze betekenis bepaalt wat je ervaart, wat je voelt en deze veroorzaken de stress. 

Door hier anders naar te kijken, kom je los van de omstandigheden en geef je jezelf de kracht en ruimte om de situatie meteen te kunnen veranderen en de stress te verminderen. Werkt dit echt zo krachtig? Absoluut! En weet je waarom? Omdat alles wat je gelooft waar is voor je Mind. Alles! Zelfs als het niet waar is! 

 

Jouw betekenis is jouw waarheid

Elke betekenis die je aan iets geeft is voor jouw Mind de waarheid, met als gevolg dat je de gevoelens erbij gaat ervaren die erbij horen. Kun je voor jezelf een voorbeeld verzinnen die voor jou veel stress zou opleveren? Misschien je baan verliezen? Of je breekt je been en moet verplicht 6 weken rust houden, of onderweg naar je werk kom je in een enorme file? Bedenk je eigen stress volle situatie, bedenk jouw gedachte daarbij en ervaar wat je voelt. Probeer nu eens 180 graden anders naar dezelfde situatie te kijken. Je verliest je baan.... wat voor positieve draai zou je daaraan kunnen geven? Misschien bedenk je je, dat je nu eindelijk voor je eigen bedrijf zou kunnen gaan, wat je eigenlijk al tijd al wilde, of voor een baan die beter bij je past, of dichter bij huis is, maar wat je eerder nooit durfde. Als het jou lukt een nieuwe betekenis aan iets te geven, heeft dat invloed op je leven. Zowel in grote als kleine situaties. Het zal je leven veranderen!

 

Tips om anders naar omstandigheden te kunnen kijken

Houd zeker een week bij wat jou stress oplevert en hoe je daarop reageert. Na die week kun je kijken wat opvalt. Grote kans dat je patronen ziet in je gedrag. Je merkt bijvoorbeeld dat bepaalde omstandigheden spanning veroorzaken en ziet welke van jouw reacties ineffectief zijn.

Zo maak je een stressdagboek

Houd bij elke stressvolle gebeurtenis bij:

  • De dag en het tijdstip
  • Wat de stressvolle situatie is (benoem wie, wat, waar en wanneer)
  • Waarom die gebeurtenis onprettig was
  • Welke betekenis gaf je deze situatie?
  • Geef je stressniveau een cijfer tussen 1 (viel alles mee) en 10 (het zweet breekt je uit)
  • Wat jouw reactie op de situatie was:
    • Wat voelde je (emotie)?
    • Wat gebeurde er in je lijf?
    • Hoe gedroeg je je vervolgens?
  • Welke betekenis zou je een beter gevoel kunnen geven?

     

    Maak nu de keuze om die nieuwe betekenis eraan te geven en ervaar wat er gebeurt. Realiseer je wel dat dit veel eenvoudiger is als je niet in je stress mode zit (de zogenaamde vecht of vluchtmodus zoals ik eerder deelde). In deze modus is je gehele systeem ingericht op "angst", met een beperkte brein functie. Echter... het betreft hier een wisselwerking. Geef een andere (betere) betekenis aan de omstandigheden en je stress niveau zal zakken.

    Kom je hier zelf niet uit, of wil je graag eens horen/ervaren wat ik voor je zou kunnen betekenen. Schroom dan niet contact met mij op te nemen.

     


    Gevaar op stress en burn-out, hoe ga jij er mee om? (deel 1)

    De oorzaak van stress is dat je draagkracht (wat kun je aan) niet groot genoeg is voor je draaglast (wat wordt er van je gevraagd). Ofwel je raakt meer energie kwijt dan dat je hebt opgebouwd. De eisen die aan je gesteld worden, kunnen je te veel worden. Deze kunnen variëren van

    • alledaagse stresssituaties,  (bijvoorbeeld je irriteert je aan een collega, jullie hebben continue aanvaringen),
    • chronisch belastende omstandigheden (bijvoorbeeld langdurige hoge werkdruk) tot
    • ingrijpende levensgebeurtenissen (bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare of een scheiding).

     

    Deze omstandigheden kunnen in het werk of in de privésituatie liggen. Niet zelden zie je dat meerdere omstandigheden elkaar versterken. Veel stress op of door het werk kan zijn weerslag hebben op de situatie thuis, maar andersom kan net zo goed. Met alle consequenties van dien. 

    Veel mensen met een burn-out klagen over werkdruk, maar gunnen zichzelf vaak ook in hun privéleven geen rust. Als je aan het einde van een werkdag moe bent, waarom ga je dan naar een feestje of sporten? Of stort je je volop op je Social Media? Eén van de oorzaken van de vele burn-outs is ook de dagelijkse informatie-overload aan binnenkomende berichten. Je hele leven geeft te veel druk!

     

    Vroeger liepen we door het landschap op zoek naar eten en water. Af en toe kwamen we in een "staat van verdediging" als we werden verrast door een wild beest. Onze hartslag ging omhoog, het bloed naar de spieren en naar ons overlevingsbrein (gericht op gevaar). Alles gericht op vluchten of vechten. En dat deden we dan ook! Tegenwoordig krijgen we de gehele dag door impulsen binnen die ons in deze vecht en vlucht modus zetten, drukte in het verkeer, files, wachtrijen bij de kassa, deadlines op het werk, kinderen op tijd naar en van school, op tijd sporten, eten op tijd klaar, 24/7 bereikbaar, social media bijhouden en ga zo maar door. We zijn de hele dag in de staat van vechten of vluchten. Het verschil met vroeger is, we doen het niet. We houden het vast! Het bouwt op en wordt alleen maar meer.

     

    Toch is het heel belangrijk de opgebouwde stress dagelijks weer los te laten. Het beste is dit zelfs te doen op het moment dat je de stress emotie ervaart. Één op één vertel ik je er graag meer over. Voor nu geef ik je graag enkele tips waar je mee aan de slag kan.

     

    • Bedenk welke dingen je (te) veel energie kosten en waarover je je zorgen maakt. 
    • Praat hierover met iemand die je vertrouwt.
    • Of schrijf gebeurtenissen, jouw gedachten en gevoelens op papier.                                                                                 (Praten of schrijven helpt om je situatie te begrijpen en gebeurtenissen te verwerken).  

     

    De volgende stap is het bedenken van oplossingen. De dingen die spanning geven lossen meestal niet vanzelf op.

    • Bedenk hoe je de omstandigheden (in relatie, gezin, werk, gezondheid) kunt verbeteren.
    • Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je minder stress ervaart? Kijk of je je leven anders kunt organiseren. 
    • Indien je dit niet (voldoende) lukt, vraag dan vooral hulp. Ook hier is voorkomen echt beter dan genezen.

     

    Blijf goed voor jezelf zorgen

    • Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Kijk wat je kunt doen om beter te slapen. 
    • Blijf gezond eten. 
    • Drink geen of weinig alcohol. 
    • Veel bewegen en sporten kan psychische klachten verminderen. Het helpt om minder te piekeren en je minder somber te voelen. 

     

    Meer ontspanning

    Met ontspanning onderbreek je de stressreactie van het lichaam. Je lichaam krijgt tijd om te herstellen. Ontspannen betekent dat je momenten inbouwt in je dagelijks leven waarop je niet bezig bent met de dagelijkse taken. Zo zorg je voor een goede balans tussen plichten en dingen die je fijn vindt om te doen. 

    Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Een aantal manieren die goed kunnen helpen:

    • luisteren naar muziek
    • een boek lezen of een andere hobby
    • een wandeling maken in de natuur
    • sporten
    • een bad of warme douche
    • laten masseren
    • vrijen
    • de tijd nemen om rustig te koken en te eten

    Methoden die u helpen om te leren ontspannen zijn:

    • ontspanningsoefeningen
    • yoga
    • meditatie
    • mindfulness.

     

    Ik help je graag. 

    Ik hoop oprecht dat je wat kunt met deze tips. Je problemen aanpakken, mediteren en de natuur in, zijn wat mij betreft de sterkste manieren. Het brengt ons het dichtst bij de oorsprong. Kom je hier zelf niet uit, of wil je graag eens horen/ervaren wat ik voor je zou kunnen betekenen. Schroom dan niet contact met mij op te nemen.

     


    Zit je ook te veel in je hoofd?

    Merk je ook wel eens dat je veel te veel in je hoofd zit? Of heeft iemand je het misschien wel eens verteld? Dat je altijd maar aan het (be)denken bent in plaats van het te (be)leven? Vaak is het een proces wat er in is gesleten. Je doet het al zo lang, dat het je niet eens meer opvalt. Maar, ben je nog wel in contact met je gevoel? Met jezelf? Je partner? Met je omgeving? 

    Natuurlijk is het zo dat je moet blijven nadenken. We hebben uiteraard niet voor niets onze hersens gekregen. Het is fijn af en toe zaken te kunnen beredeneren vanuit de ratio. Maar hoe zit het met je gevoel? Kun je daar nog bij? Gevoel kun je splitsen in emotie en intuïtie. Als we het hebben over keuzes maken, kunnen deze beiden zeer waardevol zijn. Emotie is het gevolg van een gedachte of overtuiging. Positieve gedachten genereren positieve emoties, negatieve gedachten genereren negatieve emoties. Je kunt bijvoorbeeld boos zijn, omdat jij denkt dat iemand iets verkeerd heeft aangepakt. Je kunt zelf vast meer voorbeelden bedenken. Intuïtie is ons zogenaamde onderbuik gevoel. Je weet niet waarom je het voelt, maar je krijgt gewoon een vervelend of juist super goed gevoel bij iemand, een nieuwe baan, een ander huis etc etc. Ons lichaam en onderbewuste vangen signalen op uit de energie om ons heen.

    Door altijd maar in je hoofd te zitten gebeuren er twee dingen:

    1) Je raakt de connectie met je emotie kwijt. Het meeste wat je in je hoofd denkt, gaat over het verleden of over de toekomst. Je bent dus minder bezig met het nu! Je blijft maar tobben over zaken uit het verleden, of je blijft je maar zorgen maken over de toekomst. Maar ik heb nieuws: het verleden is geweest en kun je écht niet meer veranderen. En de toekomst, die moet nog komen, en wat er in de toekomst gebeurt, dat weet echt niemand! Probeer je meer op het nu te focussen. Je leeft immers nu, beleef het dan ook! Voel het! Geniet als er iets fantastisch gebeurt en ervaar de pijn als er iets erg voordoet, leef! 

    2) Je raakt de connectie met je intuïtie kwijt. Welke signalen wil de omgeving aan je geven? Voel je je ontspanning bij een voorgenomen beslissing? Of heb je juist een vervelend gevoel in de buik? Kies je jouw pad omdat je ergens bang voor bent? Loop je er voor weg? Of maak je een keuze omdat je jouw droom volgt, ondanks of misschien juist wel dankzij de onzekerheden die het oproept. 

    Ik zou je willen uitdagen meer uit je hoofd te komen en in het nu te "leven". Probeer weer meer naar je lichaam te luisteren. Zowel emoties als intuïtie voel je in je lichaam. Roept je voorgenomen, (re)actie ergens spanning op?, of voelt het juist ontspannen? Probeer dit gevoel eens toe te laten en mee te laten wegen. Je lichaam geeft jouw belangrijke signalen welke keuze's bij je passen. Mocht je het idee of gevoel hebben dat dit je niet zelf gaat lukken, dan help ik je daar uiteraard graag bij.

     


    's nachts wakker liggen en piekeren, herken jij dat ook?

    Het hoeven niet eens de echte grote levensvragen te zijn die je wakker houden en waar je uren over kan piekeren. Vaak gebeurt het zelfs dat als je 's ochtends je bed uit komt, het "grote probleem" wel lijkt verdwenen. Je kijkt er op eens heel anders tegen aan en het houdt je eigenlijk niet lang bezig. 

    Maar hoe kan dat nou! En hoe kom ik er van af!

    Iedereen is de hele dag bezig met tegen zichzelf te praten. Misschien was je je er niet van bewust, maar let er maar eens op. Iedereen heeft een intern stemmetje. Piekeren is een op hol geslagen stemmetje. Een van de oorzaken is (chronische) stress. Het brein is overprikkeld. In deze staat beschik je niet over je volle hersencapaciteit. Tijdens het piekeren dé oplossing vinden van jouw probleem gaat dan ook zo goed als zeker niet gebeuren.

    Sterker nog, in deze staat, ben je gefocust op gevaar. -je kan alleen nog maar negatief denken  -je komt in een herhaalpatroon   -het wordt, hoe meer, hoe negatiever, hoe erger, hoe......  -er zijn slechts veronderstellingen, geen oplossingen -maar een paar % van je piekeren is bruikbaar, t meeste heeft betrekking op het verleden of toekomst.

    Zeggen er niet aan te denken, werkt averechts. Denk nu maar eens niet aan een blauwe olifant. Maar wat dan wel? Vaak is het 's nachts realiseren dat er niks bruikbaars uit gaat komen al voldoende. Als je al nachten wakker ligt door steeds over hetzelfde te piekeren. Wanneer heb je voor het laatst tijdens het piekeren iets bedacht wat bruikbaar was? De volgende tips kunnen helpen. Kijk wat voor jou werkt. 

    • mentale helderheid zorgt voor een goede nachtrust
    • ontspanning, meditatie, brandende kaars*
    • op het moment van piekeren de vraag stellen : weet ik het, of denk ik het
    • hoeveel invloed heb je op de uitkomst?
    • wat zou jouw eigen advies zijn als vriend van jezelf op jouw piekeronderwerp?
    • gecontroleerd piekeren op papier heeft effect
    • zeg tegen jezelf dat je lekker gaat slapen

     * meditatie met focus op een brandende kaars, is een goede oefening voor de hersenen, om gedachten te leren          sturen.

     


    Verticale groei het mooiste cadeau aan jezelf!

    Wat is het verschil tussen horizontale – en verticale groei? Zoals ik ernaar kijk betekent horizontale “groei” de ontwikkeling die ieder individu gedurende zijn levenspad doormaakt. Gedurende de jaren die je (be)leeft neem je kennis tot je en leer je vaardigheden aan. Alle ervaringen die je meemaakt vormen je gedrag en hoe je naar de wereld kijkt. Het is jouw werkelijkheid. Veel dingen die je hebt (aan) geleerd zijn superhandig, want je hoeft bijvoorbeeld niet heel lang na te denken als je tijdens het oversteken van de weg een auto hoort toeteren.

    Mooi toch? Hoor ik je denken! Klopt, gelukkig dat we van onze ervaringen kunnen leren. Maar wat als je belemmeringen in je leven gaat ervaren. Dingen gaan serieus anders lopen dan je je had voorgesteld. Of je nu te maken krijgt met bijvoorbeeld ontslag, burn-out, conflictsituatie, pesten etc. met alle onzekerheden en negatieve gedachten als gevolg.

    Als je googelt op verticale groei en Einstein vind je de uitspraak: “Je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denkniveau waarop het is ontstaan.” Voor sommige problemen die ontstaan hebben we dus een ander niveau van denken nodig. Verticale groei is voor mij: even stil staan in de tijd en jezelf openstellen voor een andere werkelijkheid. Dit betekent dat je je bekende denkpatronen, ideeën en overtuigingen loslaat en écht anders naar jezelf en de wereld gaat kijken. Investeren in jezelf en verticaal groeien. Het levert je hoe dan ook dankbare inzichten en mogelijkheden op.