In Nederland zitten we ten opzichte van andere Europese landen gemiddeld het meest op een dag, zo’n 8,7 uur. Maar daar staat dan weer tegenover dat we ook het meeste bewegen van alle Europeanen. En dan ook nog eens vooral voor ons plezier. Andere motieven om te bewegen zijn een fitter gevoel en ontspanning. Graag zet ik de voordelen van een regelmatige wandeling voor je op een rij.

Depressieve gevoelens nemen af

Wandelen is een goed middel tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen kunnen er ook door afnemen, doordat wandelen ontspannend werkt.

Goede nachtrust

Wandelen bij daglicht is goed voor de biologische klok. In- en doorslapen lukt daardoor beter en de kwaliteit van de slaap verbetert.

Spieren en botten versterken

Regelmatig wandelen zorgt voor sterkere spieren en botten, wat de kans op het ontwikkelen van osteoporose (botontkalking) vermindert.

Hart en bloedvaten blijven gezond

Elke dag een half uur wandelen komt de bloeddruk en het cholesterolgehalte ten goede en verbetert daarnaast de conditie van hart en bloedvaten.

Risico diabetes vermindert

Door elke dag te wandelen verlaagt de kans op diabetes type 2. Ook voor mensen die al diabetes hebben is het gunstig om te wandelen, is gebleken uit onderzoek van het Radboudumc.

Hersenen fit houden

Wie een leven lang lichamelijk (en geestelijk) actief blijft, heeft een verminderde kans op alzheimer. Ook voor dementerenden is wandelen gezond. Bij wie wandelt functioneert het geheugen beter en er is sprake van een opgewekter gevoel.

Afvallen

Een uur flink wandelen (5 kilometer per uur) verbrandt ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt kan in 2 maanden tijd een kilo afvallen en 6 kilo in een jaar.

Goede spijsvertering

Door te wandelen wordt de spijsvertering gestimuleerd, wat verstopping van de darmen voorkomt.

Rugklachten tegengaan

Wie veel zit kan lage rugpijn ontwikkelen. Beweging kan de klachten voorkomen of verminderen, dus wandelen helpt daaraan mee.

Samen wandelen

Wie erop uit gaat met bijvoorbeeld een vriend of vriendin, buurvrouw, partner of kennis slaat 2 vliegen in 1 klap. Niet alleen wordt er bewogen, het is tegelijk een stukje gezelligheid.

Milieu

Elk traject dat u te voet aflegt, in plaats van de auto te pakken spaart het milieu. Of het nou een bezoekje aan de bakker is, van en naar het werk voor zover mogelijk qua afstand of als u op bezoek gaat bij vrienden in het dorp.

Wisselen van de seizoenen

Wie regelmatig wandelt krijgt heel veel mee van de wisselende seizoenen en al het moois dat daarbij komt kijken. 

 

(Bron: archief, Gezondheidsnet, ANP)

 

Aanvullend :

Lopend kom je tot fijne gesprekken

Freud wist het al: oogcontact is vaak helemaal niet zo bevorderlijk voor een gesprek. Hij liet zijn cliënten daarom met het gezicht van hem af op de divan liggen, óf ging met ze wandelen. Vaak kwam het dan tot een veel opener gedachtenwisseling. Daarnaast heeft wandelen het grote voordeel dat samen zwijgen ook oké is. Dan ben je gewoon bezig met kijken naar de omgeving – en vind je vaak vanzelf weer een gespreksonderwerp. 

En lopend werk je ook beter samen

Behalve een gesprek kan oogcontact ook het oplossen van problemen bemoeilijken. Mensen die tegenover elkaar zitten, zetten elkaar meer onder druk en proberen de ander te domineren. En dat voelt al snel bedreigender dan wanneer je zij-aan-zij zit of loopt. Een goede samenwerking is dus gebaat bij een wandeling. ‘Als je elkaar niet hoeft aan te kijken, ben je eerder open en eerlijk over wat je bezighoudt. Wandelen zet mensen automatisch in een niet-confronterende, coöperatieve houding.’

Wandelen helpt je los te laten

Lopen geeft je afstand en laat je je leven even met nieuwe ogen bezien. 

Wandelen helpt je vooruit te komen

Onderzoek toont aan dat bewegen – en zeker vooruit bewegen – ook tot psychologische beweging kan leiden. Lichamelijke processen kunnen namelijk onze gedachten en gevoelens beïnvloeden. Wandelen is bij uitstek een soepele, vooruitgaande beweging, die ervoor kan zorgen dat je je meer richt op de toekomst en minder bezig bent met wat er in het verleden allemaal is misgegaan. Als we vooruit bewegen, worden de processen in onze hersenen die te maken hebben met vooruitgang vanzelf ook toegankelijker. Via je bewegingen kom je automatisch in de stemming om “stappen te zetten”, “door te gaan” en “verder te komen”. Je blik wordt letterlijk en figuurlijk ruimer en gericht op wat voor je ligt. Wat voorbij is, laat je achter je.’

Van wandelen word je blij

Door te wandelen maak je meer dopamine aan. Heb je pijn of ben je somber, dan brengt die toevoer je naar een ‘normaal’ niveau; maar zit je al lekker in je vel, dan kan het regelrecht euforiserend werken. En het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller dat effect optreedt. Je hersenen raken als het ware geconditioneerd om in gejubel uit te barsten zodra ze wandelbewegingen signaleren.